Keresőoptimalizálás (SEO)

Legyél képben: A képek keresőoptimalizálásának lépései

Írta:
Csenge
Olvasási idő:
5
perc

A weblapok böngészése közben kétségkívül a képi tartalom ragadja meg először a figyelmet, legtöbbször ez alapján döntünk, hogy maradunk-e az oldalon. Mégis, a weboldalak technikai auditja gyakran mutat rá, hogy éppen a képek optimalizálását hanyagolják el. A sok beállítás mellett a képekre csak részben vagy egyáltalán nem kerül sor. Jelentőségüket pedig nem szabad lebecsülni, különösen azoknál az oldalaknál, amelyek vizuális értékre építenek, vagy termékeket értékesítenek. 

Képek keresőoptimalizálása: egyedi technikák és tippek a jobb rangsorolás érdekében.

Miért kell foglalkozni a képek keresőoptimalizálásával?

Te is kerestél már valamilyen terméket magadnak csak a képek alapján? A képek optimalizálása különösen fontos olyan iparágakban, ahol a felhasználók gyakran keresnek képek alapján - például ruházat, dekoráció vagy egyéb termékek esetén.

Igaz ez a szavak alapján történő keresésre is: ha beírunk egy keresőszót, akkor a találatok között bizonyosan megjelennek majd képek is, amelyek - figyelemfelkeltő voltuk miatt - még akkor is eredményeznek kattintást, ha csak lejjebb, a szöveges találatok alatt helyezkednek el.

A képeket azért kell optimalizálni, hogy azok minél gyakrabban megjelenhessenek a releváns keresési eredmények között. A megfelelő beállításokkal a keresőmotorok könnyebben megértik a képek tartalmát, és a megfelelő helyen mutatják meg őket a felhasználóknak.
Keresőoptimalizált termékfotók
Vannak olyan termékek - jellemzően ruhák, kiegészítők, dekortermékek, bútorok... -, amelyeknél kiemelten fontos a megjelenés. Itt a szöveges tartalomnál jóval többet számít egy megnyerő és megfelelően keresőoptimalizált kép.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? 

Képformátum megválasztása

A megfelelő képformátum kiválasztása kulcsfontosságú a weboldal hatékonysága és gyorsasága szempontjából. Az optimális teljesítmény érdekében a WebP formátum ajánlott, mivel ez gyorsabb oldal-betöltést tesz lehetővé.

  • PNG: Ez a formátum támogatja az átlátszóságot és a tömörítést, de SEO szempontból nem ajánlott, mivel nagyobb fájlméreteket eredményezhet, ami lassítja az oldal betöltését.
  • JPG: Ez a formátum veszteséges tömörítést használ, amely lehetővé teszi a fájlok viszonylag kis méretűvé tételét, miközben megfelelő képminőséget biztosít.
  • WEBP: Ez a formátum a leginkább ajánlott SEO szempontból, mivel kiváló képminőséget biztosít és támogatja az átlátszóságot, valamint az animációkat is.
  • SVG: Ez a formátum vektoralapú, ami azt jelenti, hogy a képek különböző méretűvé tehetők minőségvesztés nélkül. Az SVG fájlok szöveges formátumúak, így a keresőmotorok is jobban megértik őket, és könnyebben indexelik. 

Képminőség és kompresszió

A legtöbb weboldal komoly keresőoptimalizálási hibát követ el azzal, hogy a kiszemelt képet egyszerűen csak feltölti, anélkül, hogy ellenőrizné a méretét. Senki sem szereti, ha perceket kell várnia, mire betöltődik egy weboldal. Ha sokat kell várakozni, inkább elkattint máshova, így nem hoz látogatót  a nehezen megszerzett pozíció, vagy kidobott pénzzé válik  a drága pénzen vásárolt hirdetés. A képek méretének csökkentése alapvető fontosságú, mivel a kisebb méretű képek gyorsabban betöltődnek, ami javítja az felhasználói élményt.

Időigényes lehet, mégis a képek méretének csökkentése fontos része az optimalizálási folyamatnak. A képtömörítéssel csökkentjük a képek fájlméretét anélkül, hogy jelentősen romlana a képminőség. Ez különösen fontos a gyors oldalbetöltés és a jobb felhasználói élmény (UX) érdekében. Számos online eszköz létezik, például a TinyPNG és az ImageOptim, amelyek segítségével könnyedén tömöríthetjük a képeket.

Képek tömörítése méretcsökkentéshez
A képek méretének csökkentésével (tömörítéssel) gyorsabb oldalbetöltődést és jobb felhasználói élményt érhetünk el.

A képnevekről és ALT attribútumokról sem szabad megfeledkezni!

Sokan keverik a fent két fogalmat. Tisztázzuk röviden, melyik címke mire való.

A képnevek a képfájlok tényleges nevei, amelyek rövidek, releváns kulcsszavakat tartalmaznak, és kötőjelekkel vannak elválasztva. Például: "piros-rozsa.jpg". A keresőmotorok felhasználják a fájlneveket a kép tartalmának megértéséhez és indexeléséhez, de ez kevésbé hangsúlyos, mint az ALT attribútum.

Az ALT attribútumok a HTML kód részei, amelyek leírják a képek tartalmát. Röviden és pontosan írják le a képek tartalmát, és tartalmazhatnak fontos kulcsszavakat is. Például: <img src="piros-rozsa.jpg" alt="Piros rózsa a kertben">. 

Az ALT attribútumok segítenek a keresőmotoroknak a kép tartalmának megértésében. A keresőmotorok ezeket az attribútumokat használják a képek pontosabb indexelésére, SEO-ban betöltött szerepük is nagyobb.. Az ALT attribútumok emellett a látássérült felhasználóknak is segítenek, akik képernyőolvasókat használnak a weboldalak tartalmának megértéséhez.

#m1-y#Mindkettő alkalmazása előnyös a keresőoptimalizálás és a felhasználói élmény szempontjából, fontos hogy  legalább az ALT attribútum ki legyen kitöltve!##

Használj reszponzív képeket!

A felhasználók ma már okostelefonon böngészik leggyakrabban az oldalakat.

Amikor okostelefonon nézel meg egy oldalt, a képek automatikusan kisebb méretben töltődnek be, így gyorsabb az oldal betöltése. Amikor asztali számítógépen nyitod meg az oldalt, ugyanaz a kép nagyobb felbontásban jelenik meg.

A reszponzív képek biztosítják, hogy a képek minden eszközön és képernyőméret megfelelően jelenjenek meg. Ez is javítja a felhasználói élményt és az oldal betöltési sebességét. 

Képek optimalizálása a reszponzív megjelenéshez.
A reszponzív képek biztosítják, hogy a képek minden eszközön és képernyőméret megfelelően jelenjenek meg.

Készíts külön oldaltérképet a képeknek!

A képeket tartalmazó oldaltérkép létrehozása kiváló módszer arra, hogy a keresőmotorok könnyebben megtalálják és indexeljék a weboldalad vizuális tartalmát. Az ilyen oldaltérkép segít a keresőmotoroknak megérteni, hol találhatók a képek a weboldalon, és milyen fontosak azok a tartalom szempontjából. Ezt a fájlt beküldhetjük a Google Search Console-ba, hogy segítsük a keresőmotorokat a képek indexelésében. 

Hasznos technikák a rövidebb betöltési idő szolgálatában

A képek optimalizálása mellett a rövidebb betöltési idő érdekében olyan technikákat is lehet alkalmazni, mint a lazy loading.

A lazy loading azt jelenti, hogy a képek csak akkor töltődnek be, amikor a felhasználó ténylegesen odaér az oldal görgetése során. Ez jelentősen csökkenti az oldal kezdeti betöltési idejét, mivel nem kell minden képet azonnal betölteni. 

A cache is egy hatékony technika, amely lehetővé teszi a weboldalak gyorsabb betöltődését. Lényege, hogy a gyakran használt adatokat a felhasználó eszközén tárolja. Amikor egy látogató először megnyit egy weboldalt, a böngésző letölti és eltárolja a képeket, stíluslapokat és egyéb erőforrásokat a cache-ben. Így, amikor a felhasználó legközelebb meglátogatja ugyanazt az oldalt, a böngésző már a helyi cache-ből tölti be ezeket az erőforrásokat, ami jelentősen csökkenti az oldal betöltési idejét. 

#m1-p#A cache-elés nemcsak gyorsabb felhasználói élményt biztosít, hanem csökkenti a szerver terhelését is, mivel kevesebb adatot kell újra és újra letölteni.##

Számít, hogy honnan van a feltöltött kép?

Igen! Az egyediség határozottan előnyös: amikor saját készítésű vagy egyedileg szerkesztett képeket használsz, melyek sehol máshol nem jelennek meg, a Google algoritmusai előnyben részesítik. A stock fotók több weboldalon is megjelenhetnek, ezáltal kevésbé értékesek SEO szempontból, mint a saját készítésű képek.

Azért is érdemes lehet bajlódnod a saját képekkel, mert egyediséget és professzionalizmust sugallnak, ezért a márkád hitelességét és szakértői státuszát is erősítik. Használatukkal a márkád jobban megmarad a látogatók emlékezetében. A saját készítésű képek ráadásul mind jogtiszták, így nem kell aggódnod a jogi következmények miatt. 

Honnan tudhatjuk, hogy megfelelően vannak-e képeink optimalizálva?

Ennek ellenőrzésére elősorban az alábbi két eszközt ajánljuk:

Google PageSpeed Insights

A Google PageSpeed Insights elemzi a weboldal teljesítményét, beleértve a képek optimalizálását is. Javaslatokat ad a képek méretének csökkentésére és a megfelelő formátumok használatára. 

Google Search Console

A Google Search Console-ban követhetjük, hogyan teljesítenek a képek a keresési eredmények között. Használatával ellenőrizhetjük, mely képek generálnak forgalmat, és hol jelennek meg a keresési találatok között. Ezek az adatok segíthetnek finomhangolni a képek optimalizálását.

Kérd szakértő tanácsát!

Ha a fenti eszközök használata után sem vagy benne biztos, minden stimmel-e a képeiddel, egy szakértő által végzett SEO ügynökség auditja sokat segíthet. Az egyszeri díj kifizetése után rengeteg hasznos információt kaphatsz érthető formába öntve, konkrét változtatási javaslatokkal kísérve.

#promobox-audit-seo#Kérd személyre szabott árajánlatunkat most, és győződj meg szakértelmünkről kötelezettségek nélkül! Amennyiben a SEO audit elkészítését követően Ránk bízod honlapod keresőoptimalizálását, akkor az audit díját teljes egészében jóváírjuk Neked az első 6 hónapban.##

Összegzés

A képek megfelelő optimalizálása tehát kulcsfontosságú a weboldal SEO teljesítményének javítása érdekében. A képformátum megválasztása, a képek méretének csökkentése, az eredeti képek használata, valamint a megfelelő fájlnevek és ALT attribútumok megfelelő kitöltése hozzájárul a jobb keresőmotoros rangsoroláshoz, egyúttal  a felhasználói élmény javításához is. A reszponzív képek és a képtérkép használata pedig biztosítja, hogy a képek minden eszközön optimálisan jelenjenek meg, és a keresőmotorok könnyedén indexelhessék őket. 

#promobox#Segítünk eligazodni a keresőoptimalizálás rengetegében, hogy célközönséged minél gyorsabban rád találjon! Akár egyszeri tanácsra, akár rendszeres SEO-partnerre van szükséged, örömmel segítünk!##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Melyek a legjobb AI szövegírók? Mire használd őket?
Hatékonyság
Melyek a legjobb AI szövegírók? Mire használd őket?
Online marketing: a hosszú távú befektetés
Ügynökség
Online marketing: a hosszú távú befektetés
A PR és a SEO szimbiózisa:  pro tippek márkád erősítéséhez
Keresőoptimalizálás (SEO)
A PR és a SEO szimbiózisa: pro tippek márkád erősítéséhez
Így hirdess a TikTokon 2024-ben!
PPC kampánykezelés
Így hirdess a TikTokon 2024-ben!
5 tipp, amivel elkerülheted a marketing kiszervezésének buktatóit
Tudástár
5 tipp, amivel elkerülheted a marketing kiszervezésének buktatóit
A marketing ügynökség buyer personái
Ügynökség
A marketing ügynökség buyer personái
Így forradalmasítja a Google AI a hirdetéskezelést
PPC kampánykezelés
Így forradalmasítja a Google AI a hirdetéskezelést
Erre is használhatod a képalapú keresést
Keresőoptimalizálás (SEO)
Erre is használhatod a képalapú keresést
Mire jó a link rövidítés? Melyik linkrövidítőt használd?
Hatékonyság
Mire jó a link rövidítés? Melyik linkrövidítőt használd?
Miről szól a performance marketing?
Tudástár
Miről szól a performance marketing?
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Ügynökség
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Keresőoptimalizálás (SEO)
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
Ügynökség
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Tudástár
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője